Zeytin Ağacı Gübreleme İşlemi

Zeytin Ağacı Gübreleme İşlemi

En iyi gübreleme programı toprak ve yaprak analizlerinin sonuçlarına göre oluşturulabilir. Ancak genel bilgi olarak verime yatmış ağaçların güb­relemesinde şunlara dikkat etmeliyiz.

a) Azotlu gübreler en çok ağacın çiçeklenme dönemi ile çekirdeğin sertleşme dönemi (Nisan - Temmuz ) arasındaki zamanda gereklidir. Bu dönem içerisinde 3 seferde yada tek seferde Şubat ayında verilir.
b) Potasyumlu (K) gübreler ise ; % 15'i ilkbaharda % 35'i yazın ve % 50'si meyvenin olgunlaşması sırasında verilmelidir. Potasyumnitrat gübresinin bitki tarafından emiliminin çok iyi olduğu gözlemlenmiştir.
c) Fosfatlı (P)'lı gübrelerin ağaç üzerinde önemli bir verim artışına yardım ettiği söylenemez.
Bu bilgilerin ışığında aşağıdaki gibi bir tablo oluşturabiliriz.

Eğer kompoze gübre kullanı­lacaksa ağaç başına 15-15-15 'den 3.5 kg, 20-20-20 'den 3 kg verilebilir. Potaslı ve fosforlu gübreler ağacın tacının izdüşümünde açılan çukurlara toprakla gömülürler.
Azotlu gübreler ise el ile serpilerek toprağa karıştırılırlar.
Hasattan sonra dekar'a atılacak 2 ton yanmış çiftlik gübresinin çok faydası vardır.
Genç fidan döneminde ayda bir yada iki defa sulamadan önce toprağa karıştırılarak verilecek 1 kahve fincanı azotlu gübre tercihen şeker gübre fidanın çok iyi sürgün yapmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Bu işlem Nisan ayından Ekim ayına kadar devam ettirilebilir.
Bu arada yine toprak tahliline göre hareket etmek en idealidir.
Top