Kiraz en çok hangi ülkelerde yetiştiriliyor

Kiraz en çok hangi ülkelerde yetiştiriliyor

Dünya genelinde 1500 civarında kiraz çeşidi bulunmakla birlikte devam eden ıslah çalışmaları ile günden güne bu sayısı artmaktadır.

Kiraz üretimi dünyada geniş bir gelişme göstermekle birlikte, ticari üretim açısından A.B.D , Türkiye, Fransa ve İtalya önemli üretici ülkelerdir.

Türkiye kiraz üretim miktarı açısından A.B.D’den sonra 2. sırada gelir. Üretim kalitesi ve ihraç edilebilir miktar yönünden hak ettiği seviyelere gelememiştir. Üretimimizin ancak %10 gibi düşük bir miktarı ihraç edilebilmektedir. Kirazın, üreticisi için bol kazanç, ülkemiz için bol döviz getiren bir ihracat ürünü olduğu göz önüne alınırsa ülkemizde muhakkak surette uzmanlarının kontrol ve yönlendirmesi ile yürütülecek bir zirai program ile; uygun arazi ve araziye uygun anaç seçimi, planlı olarak dikilen dölleyiciler, ilk yıllarda fidanlara şekil verilmesi, terbiye, budama, sulama, gübreleme, toprak işleme, yabancı ot kontrolü, hastalık zararlılarla mücadelenin uygun olarak yapılması ile, kaliteli kiraz üretimimiz istenen ve hak ettiği seviyelere rahatlıkla ulaşacaktır.

Kiraz; özellikle mineral madde açısından oldukça zengindir.

Türkiye’nin coğrafi yapısında ve iklimi itibariyle diğer meyve çeşitlerinde olduğu gibi, kiraz üretimi için de gerekli her türlü ortamı sağlayan bir iklime sahiptir. Yurdumuzun güney yükseklerinde kirazın yabani çeşitleri bol miktarda görülmektedir.

Kiraz tüm Türkiye genelinde yetiştirilmekte; kirazcılık özellikle son yıllarda Isparta, Afyon, Manisa, Bursa ve İzmir illeri ve ilçelerinde temel bir geçim kaynağı olarak hızla gelişen bir zirai faaliyettir. Özellikle Isparta ili Uluborlu, Senirkent ve Barla bölgeleri ile Afyon ili Sultandağı, Eskişehir Mihalıççık ilçelerinde yetiştirilen ve tamamına yakını yurt dışına ihraç edilen “0900 yarı bodur” ziraat’ tipi kirazlar, dünya genelinde ‘Türk Kirazı’ olarak isim yapmıştır.
Top