Hurma Nasıl Dikilir?

Hurma Nasıl Dikilir?

lk olarak dikilecek çekirdekleri ılık suya koyup 24 - 48 saat arası bekletin. Çekirdeği çimlendirmek için bir plastik kaba vermikülit (zengin mineral içeren torf) koyun ve hurma çekirdeklerini içine koyup kapağını kapatın. Vermikülit çekirdeğin çimlenmesi için zengin mineral içerir ve sağlıklı güçlü bir fideniz olur. Ama vermikülit yoksa bu aşamayı geçip toprağa ekebilirsiniz.Işık görmeyen bir yerde oda sıcaklığında 3 - 4 gün bekletin.

Çekirdeklerin çimlendiğini göreceksiniz. Bundan sonra toprağın 5- 15 cm kadar altında kalacak şekilde çimlenmiş çekirdeği dikin. Kabın veya saksının altının delik olmasına dikkat edin. delik değilse delikler açın.

10-15 gün içinde ilk yaprağı ile hurma size selam verecek .)
Eğer küçük bir kaba diktiyseniz; altındaki deliklerden kökü çıkmaya başladıysa artık onu büyük bir saksıya alma vaktiniz geldi demektir.

İlk zamanlar (4 - 12 ay) direkt güneş görmeyen bir yerde durdurulması gelişimi için uygundur. İlerleyen vakitlerde ise tepesinden güneş kökünden de su eksik olmamalıdır ancak arasıra susuz bırakılarak susuzluğa alıştırılabilir. Sıcağı sever soğuğa dayanamaz; kurur kışın dışarda bırakılmamalıdır. Büyüyüp gelişimi sabır işidir.

Hurma bitkisinin ağacı odunsu gövdeye sahip olmadığı için ağaç üzerine aşı olmaz...Hurma iki evcikli bir bitkidir yani erkek ve dişi üreme hücreleri ayrı ağaçlardadır. Bu sebeple erkek ve dişi ağaçlar ayrı ayrı olur. Bu ağaçlar dıştan bakıldığından kolay ayırt edilemez. Ancak çiçeklenme zamanında ayırt edilebilir.

Erkek ve dişi ağaçlar birbirine yakın olursa birbirlerini dölleyebilirler ama uzaksalar elle döllemek lazımdır. Yani erkek ağaçtaki tohum taşıyan salkımsısüpürgemsi dallar kesilip dişi ağaçtaki benzer dallar tozlama ile döllenmelidir. Yoksa meyve vermez çiçekleri dökülür....Hurmanın çeşitlerine gelinceevet hurmanın çok çeşidi var. Ticari olarak üretilenler (ki meyvesi yenenler); Medine Kudüs(en değerlisi) İranTunusLibya Çin vs gibi çeşitleri var. Bir de yalancı hurma denen bir çeşidi var ki o genelde süs bitkisi olarak yetiştirilir meyveleri ancak misket büyüklüğünde olup yenilecek türden değildir...Hurmanın yetişme alanlarına gelince; hurma Akdeniz ve çöl iklimi gibi sıcak iklimleri sever. Gövdesi otsu karakterli olduğu için sıcaklığın düşük olduğu yerlerde donma gerçekleştiği için yetişemez ve bitki ölür. Suya çok dayanıklı bir bitkidir.
Top