Armut Bahçesi Tesisi

Armut Bahçesi Tesisi

Armut bahçeleri, ya aşılı fidanlarla veya kurak koşullarda çöğür yetiştirip üzerine aşı yapılarak kurulmaktadır. Bahçe yeri seçilirken mahallin toprak yapısı, taban suyu durumu, sulama imkânları, iklim verileri, yöney gibi kıstaslar incelenmelidir. Armutlar genellikle yazları sıcak ve kurak yerleri severler. Bu nedenle güney ve güney- batı, güney-doğu gibi yönler tercih edilmelidir.

Toprak eskiden beri tarım yapılan yerler dışında orman arazisi ya da daha önce meyve alanı gibi yerler ise mutlaka 2–3 yıl tarla ziraatına yer verilerek toprağın dinlendirilmesi gerekir. Bu kurulacak armut bahçemizin sağlığı ve geleceği için çok önemlidir. Armut ılıman iklim meyvesi olmasına rağmen kış soğuklarına elma kadar dayanıklı değildir. Elmaya göre daha erken çiçeklendiğinden ilkbahar geç donlarından zarar görmesi muhtemeldir. Bu özellikler bilinerek çeşit seçiminde dikkatli davranılmalıdır. Vejetasyon döneminde sürekli yağışlar ve yüksek nemle birlikte yüksek sıcaklıklar görülen yerler de bakteriyel ve mantari enfeksiyonların yayılmasına imkân tanıdığından böyle yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Toprakta taban suyu yüksekliği olup olmadığı ve sulama imkânları değerlendirilmelidir. Kurulacak armut bahçelerinden sürekli ve standart meyve alınması istenildiğinden bahçe kurulurken tozlayıcı çeşitlerle kombinasyon yapılarak tesis yapılmalıdır. Dölleyici çeşidin ana çeşide 15–20 metreden uzak olmamasına dikkat edilmelidir.

Bahçe kurulurken bir yaşlı iyi dallanmış fidanlardan yararlanmak en iyisidir. Çünkü dallı fidanlar erken meyveye yatarlar. Armut bahçelerinde ağaçlar arasında bırakılacak aralık ve mesafeler ekolojik şartlara ve kullanılacak anaca göre değişir. Nemli bölgelerde ayva anaç olarak kullanıldığı zaman 2 – 3 m, orta boydaki ağaçlar için 3–5 m ve armut çöğürü üzerindekiler içinde 6 – 8 m aralık ve mesafe yeterlidir. Kıraçlarda ahlât anacı üzerinde bu mesafeler daha geniş tutulur. Klonal armut anaçları ve BA–29 ayva klonal anacında 1.5 x 3m. aralık ve mesafeler yeterli iken sıra üzeri mesafelerde 30-40 cm. kadar daraltan bahçeler kurulmuştur.
Top