17 Aralik 2014 tarihli konular

17 Aralik 2014 tarihli konular

Saksıda Mango Tohumu Çimlendirme

  • akgün

Anavatanı Hindistan olan mango dünyaya Hindistan'dan yayılmıştır. İngilizce ve türkçe "mango" kelimesi Tamil kelimesi olan māṅgai ya da mankaykelimesinden türetilmiştir Mango ağacı(Mangifera indica L.) 35-40 metre yüksekliğe ulaşan 10 metreye kadar taçlanabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. Öyle ki 300 yıldır meyve verebilir türlerine de rastlanmaktadır.

Mango Yetiştiriciliği

  • akgün

Hindistan'ın bu meşhur meyvesi hakkında Avrupa'lıların düşünceleri çok değişiktir. Bunlardan bazıları kokusunun neft yağına benzediğinden, Mangodan hoşlanmadıklarını ve bazıları da Mango gibi koktuğu için neft yağını sevmediklerini söylerler. Gerçekten, ilk defa yendiği zaman keskin kokusu insanda meyvenin üzerine gaz dökülmüş hissini bırakır ise de; alışıldıktan sonra bu koku hissedilmemektedir.

Mango Üretimi

  • akgün

Mango ağaçları, genellikle tohumdan fidan yetiştirmek ve bunları aşılamak şekliyle üretilir. Sayıları bilinmemekle beraber bir kaç çeşit doğrudan doğruya tohumdan da üretildikleri durumda da özelliklerini korurlar. Bu durumda tohumlar önce yastıklara dikilerek fidan yetiştirilir ve bunlar 8-12 aylık oldukları zaman 7,5-10 X 7,5-10 m. aralıklarla bahçelere şaşırtılır. Aşılanmak şekliyle yapılan üretmelerde ise; tohumlardan elde edilen fidanlar, ortalama 2-3 yaşına girdikleri ve yahut da gövdelerinin çapları 2,5 cm.e geldiği zaman aşılanırlar.

Türkiye'de Mango Yetişir mi?

  • akgün

Türkiye'de de artık mango yetişebiliyor. Antalya'nın Manavgat ilçesine 6 ay önce dikilen tropikal mango ağacı, meyve vermeye başladı.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) sağladığı destekle ilçede 6 bölgeye 175 mango fidanı dikti. Mango fidanlarından bazıları meyve verdi. Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, Yavrudoğan köyünde mango yetiştiren Mehmet Özden'in bahçesinde inceleme yaptı. Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak öncülüğünde diktikleri mangoların meyveye durmasının sevincini yaşadıklarını söyledi. Türkiye'de ilk mango meyvesi yetiştirme denemesinin Manavgat'ta yapıldığı bilgisini veren Bulgurlu, bunun da başarıya ulaştığını kaydetti.

Top