27 Kasim 2014 tarihli konular

27 Kasim 2014 tarihli konular

Türkiyede Hurma Nerede Yetişiyor?

  • akgün

Hurma farklı türleri ile farklı ülkelerde ve farklı koşullarda yetişmektedir. Ancak bilinen anlamda Arabistan hurmaları ülkemizde yetişmemektedir. Bu durum Türkiye'de hiç hurma ağacı olmadığı anlamına elbette gelmez.

Ülkemizde ve Dünyada Hurma Yetiştiriciliği

  • akgün

Hurma ağacının, dünyamızda binlerce türü vardır. Ülkemizde (Kıbrıs) de bulunan ve meyvesini yediğimiz hurma ağacı,Phoenix dactyliferadır. Büyük bir yayılma alanına sahip olmakla beraber,sıcak çöl ülkelerinin bitkisidir. Hurma için Araplar;‘kökünün suda, başının ateşte olmasını ister.’derler.Bu söylemden hurma ağacının; kuru, yağışsız, çok sıcak, fakat yeraltında bol su bulunan yerlerden hoşlandığı vurgulanmaktadır.

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği

  • akgün

Anavatanı Çin olan Trabzon hurması dünyada yetiştiriciliği; ılıman iklim kuşağında yer alan ülkelerde yapılmaktadır. Türkiye’de Trabzon hurması yetiştiriciliği çok eski yıllardan beri yapılıyor olmasına karşın, gerek üretim ve gerekse pazarlama açısından henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Ülkemizde, illerin yarıdan fazlası Trabzon hurması yetiştiriciliği yapmasına rağmen yıllık üretim 15.000 tona ulaşabilmiştir.

Hurma Ağaçlarında Meyve Oluşumu

  • akgün

İlk Oluşum: Bu ilk oluşumdur. Döllenme ameliyesinden sonraki ilk şekillenmedir. Mısır tanesi büyüklüğünde tadı acı, rengi ilk dönem beyaz, daha sonra yeşil, şekli yuvarlağımsıdır. Bu merhale Haziran ayına kadar devam eder. Bazı Arap ülkelerinde başka isimle de isimlendirilmiştir.

Hurma Hangi İklimde Yetişir?

  • akgün

Hurma ağacı yaprağını hiç dökmeyen ve bazı özellikleri ile de insana çok benzeyen bir ağaçtır. Sıcak iklimlerde yetişir. Sekiz bin seneden beri varlığı bilinen hurmanın yetişmesi için iki unsur çok önemlidir. Biri su diğeri ise sıcaklıktır. Yani güneş. Bu ikisinden biri yeterli derecede olmazsa hurma yetişmez.

Hurma Nasıl Dikilir?

  • akgün

lk olarak dikilecek çekirdekleri ılık suya koyup 24 - 48 saat arası bekletin. Çekirdeği çimlendirmek için bir plastik kaba vermikülit (zengin mineral içeren torf) koyun ve hurma çekirdeklerini içine koyup kapağını kapatın. Vermikülit çekirdeğin çimlenmesi için zengin mineral içerir ve sağlıklı güçlü bir fideniz olur. Ama vermikülit yoksa bu aşamayı geçip toprağa ekebilirsiniz.Işık görmeyen bir yerde oda sıcaklığında 3 - 4 gün bekletin.

Hurma ve Kullanıldığı Yerler

  • akgün

Bu bitkinin meyvesinden, özünden, ağacından ve yapraklarından farklı çeşitte faydalanılır. Hurmanın meyvesi tatlı ve besleyicidir. Yaklaşık % 20 nem ihtivâ eden tâze hurmalarda % 60-65 şeker ve % 2 protein vardır. Kurumuş hurmalarda şeker oranı % 75-85 civârındadır. Bir diğer hurma çeşidi olan Phoemx sylvestris’ten hurma şekeri elde edilir.

Top