17 Ekim 2014 tarihli konular

17 Ekim 2014 tarihli konular

Ayva Ağacı Gübreleme

  • akgün

Gübrelemede ahır gübresi, yeşil gübre ve yapay gübrelerden faydalanılır.

• Her 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.

Ayva Ağacı Sulama

  • akgün

Ağaçların normal gelişmesi, yeterli meyve oluşturması, meyvelerin büyümesi ve kaliteli olması için sulamaya ihtiyaç vardır. Kurak iklim şartlarının hakim olduğu ülkemizin birçok yöresinde bahçelerin sulanması gerekir. Sulanmayan bahçelerde sürgünler zayıf büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle yeterli yağışın olmadığı bölgelerde ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır. Toprağın geçirgenliği azaldıkça iki sulama arasındaki süre uzatılır.

Ayva Ağacı Bahçe Kurulması Nasıl Olmalı?

  • akgün

Ayva bahçesi için uygun olarak seçilen yere bir yaşlı ve sağlıklı fidanlar 3×5, 4×5 veya 5×5 m aralık ve mesafelerle dikilirler. Verilecek olan aralık – mesafeler, toprak tipine ve yetiştirme sistemine göre değişiklik gösterir. Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir.

Ayva Yetiştiriciliği Öncesi Toprak İşleme

  • akgün

Ayva, yüzlek köklü olduğu için toprak işleme mümkün olduğu kadar az yapılmalıdır. Eğer toprak işleme yapılması gerekli ise mutlaka derin sürümden kaçınılmalı yüzeysel (10 – 15 cm) işlemeler yapılmalıdır. Su kaynakları yeterli olduğu takdirde örtülü veya yarı-örtülü sistemlerde düşünülebilir. Örtülü toprak işlemede, bahçede herhangi bir toprak işlemesi söz konusu değildir. Sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır.

Ayva Ağaçlarında Budama İşlemi Nasıl Yapılmalı?

  • akgün

Ayva yetiştiriciliğinde budama olayına fidanın alınması ile başlanır. Budamada, daha çok, ayvanın doğal büyüme şekline yakın olan Goble (Vazo, Kase) veya bu şeklin değiştirilmiş varyasyonlarının kullanılmasında (uygulama kolaylığı bakımından) faydalar vardır. Özellikle daha sıcak iklimlerde doruk dallı şekle yakın (yıllar ilerledikçe doruk-dal hâkimiyeti kayboluyor) bir sistemin uygulanmasında fayda vardır. Ağaçlara uygulanan şekil budaması, ağırlıklı olarak ilk 5 – 7 yılda yapılır. Daha sonraki budamalar ise şeklin korunmasına ve verime yöneliktir.

Top