Ceviz Ağacının genel özellikleri nelerdir?

Ceviz Ağacının genel özellikleri nelerdir?

Cevizleri ile bir çok derde şifa olan ceviz ağaçları dünyadaki en görkemli ağaçları arasındadır. Özellikle meyve veren açlar içerisindeki en büyük ağaçlardan ve en uzun ömürlü ağaçlardan bir tanesidir.

Ceviz ağaçları çok uzun yıllar yaşarlar, 1000 yıl kadar ömürleri vardır.

Cevizlerin meyve vermesi yıllarla ölçülür normal bir ceviz aşağı yukarı 7 yıldan itibaren meyve vermeye başlarken aşılarla bunu 4 yıla kadar indirmek mümkündür.

Dünyadaki en iyi ceviz ağaçlarının vereceği ceviz ağacı 100.000 adet ceviz ile sınırlıdır. Buda yaklaşık olarak 800-900 kg’dır.

Cevizler ne zaman toplanır. Cevizler ülkemizde genel olarak Eylül ve Ekim aylarında olgunluğa ulaşmaktadır. Fakat bir ağaçtaki cevizlerin ne zaman çırpılacağına karar vermek için cevizin yeşil kabuğunun çatlaması gerekir. Eğer cevizin yeşil kabuğu çatlamışsa artık ceviz silkeleme ile dalından düşürülmelidir.

Ceviz ağaçları yazıma eklediğim resimden de anlaşılacağı üzere ortalama 20 metre boyundadır. Top şeklinde bir ağaçtır. Ve gölgesi büyük olan ağaçlardandır. Ceviz ağacının kabukları saydam olduğu için tutunmasıda zor olan ağaçlardandır. İnsanlar ceviz ağaçlarından diğer ağaçlara nazaran daha çabuk düşebilirler.

Yani şöyle diyebiliriz dünyadaki hiçbir ceviz ağacından 1 Tondan fazla ceviz elde edilemez.

Ülkemizde en yüksek verimli cevizler Beypazarı ve Kırşehir Kaman ilçesindeki ceviz ağaçlarıdır. Yaklaşık olarak 50 Bin adet ceviz verirler. Burda yaklaşık 600-700 kilo arasında değişir.

Cevizlerin normal ağırlığı 9-10 Gramdır. Bunun yarısını iç ağırlığı yarısınıda dış ağırlığı oluşturur.

Yani aşağı yukarı 1 kg ceviz aşağı yukarı 90-100 adet ceviz eder. Tabi bu normal cevizler için geçerlidir ceviz büyükse 60-70 adette olabilir.

Bazı ağaçlardaki cevizler birbirine yapışık halde 2,3 hatta 4 adet olabilmektedir.

Ceviz ağaçlarıda çok değerli ağaçlar arasındadır. Özellikle kaplamacılıkta kullanılırlar. Ayrıca ceviz ağaçlarından yapılan malzemeler çok dayanıklı olup uzun yıllar kullanılırlar.

Cevizin yaprakları önceleri kuru mercimek ve kuru nohutların içerisine koyarak bitlenmesini önlemek için kullanılırdı.

Cevizin yeşil kabuğunun çok kuvvetli bir boya etkisi vardır. Hatta kına görevi dahi yapabilir. Eğer cevizler yeterliği olgunluğa erişmeden elimizle yeşil kabuğunu soyar isek bu kabuğun sıvısının elimize bulaşması halinde bir müddet sonra elimizin simsiyah olduğunu görürüz ki bu madde kesinlikle 1-2 haftadan önce elimizden hiçbir şekilde çıkmaz. Tek çaresi vardır. Oda kendiliğinden çıkacağı zamanı beklemektir.
Top