AğaçYetiştiriciliği Organik bahçe hobi ağaç yetiştiriciliği ve organik tarımcılığa giriş



Archive - Eki 27, 2014 - Yazı

Tarih

ZEYTİN DAL KANSERİ HASTALIK BELİRTİSİ:

• Bakteri, krem-yeşil renkteki canlı ur ve siğillerde bulunur.
Ur ve siğiller bir taraftan da fazla ışık ve ısının tesiri ile koyu kahverengi, çatlamış ve tepesi çökük bir görünüm alır.

Bu şekildeki ur ve siğillerde hastalığı yapan bakteri ölür ve hastalık yapamaz.

ZEYTİN HALKALI LEKE HASTALIĞI BELİRTİSİ

• İlk belirtiler ilkbaharda yaprak üst yüzeyinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak nokta şeklindeki lekelerdir.

Bu noktaların olduğu yerde renk açılır, etrafında açık renkli bir halka oluşur.

Hasat zeytin üretiminin en ağır işlemi olup, zeytin kalitesine etki eden çok önemli faktörlerden birisidir. Verim zamanını çok iyi tespit etmek gerekir. Siyah salamuralığa işlenecek zeytinlerde hasat, renk, kabuktan ete kadar olan kısmın siyah olduğu dönemde yapılır. Yağlık zeytinlerin hasadı ise ağaçta yeşil meyve kalmadığında yapılır.

En iyi gübreleme programı toprak ve yaprak analizlerinin sonuçlarına göre oluşturulabilir. Ancak genel bilgi olarak verime yatmış ağaçların güb­relemesinde şunlara dikkat etmeliyiz.

Budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir. Yağış az olan bölgelerde mümkün olduğunca geç budama yapmada fayda vardır. Dal kanseri bulunan bölgelerde yazın budama yapılmalıdır.

Zeytine yılık su ihtiyacı 650–700 mm‟dir. Daha az yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç vardır. Ağacın en çok suya ihtiyaç duyduğu yaz ayları ve Eylül ayında yapılacak 4–5 sulamanın ürün miktarını
arttırdığı bilinmektedir.

Sponsorlu bağlantılar


Son yorumlar