20 Ekim 2014 tarihli konular

20 Ekim 2014 tarihli konular

Mutluğun Meyvesi Umut Oldu!

  • çoban

Kurt üzümünün diğer bir adının mutluluğun meyvesi olduğu belirtilmektedir. Kuvvet verici ve ömrü uzatıyor olması geçmişten günümüze kadar gelen bilgiler arasında yer almaktadır. Anavatanı Doğu Asya olarak bilinen bu meyve, birçok hastalığa da iyi gelmektedir.

Tibet ve Moğolistan gibi Asya kıtasının yüksek kesimlerinde yetiştirilen ve Türkçe'de "kurt üzümü" olarak karşılık bulan "goji berry", Denizli' nin Çivril ilçesindeki çiftçiler için adeta yeni umut oldu. Çivril ilçesindeki çiftçiler Asya'nın yüksek kesimleri olan "kurt üzümünü", 12 dekarlık arazisinde yetiştirmeyi başardılar.

Eşsiz İş Fırsatları Sunuyor!

  • çoban

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılımıyla İzmir'de gerçekleşecek olan fuar, çok sayıdaki oda ve dernek başkanının katılımıyla açılacak. 23 Ekim 2014 tarihinde açılacak olan fuar 4 gün sürecek. Gıda sektörünün nabzı İzmir'de atacak. FOODEX Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, 23-26 Ekim 2014 tarihlerinde İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenecek. Fuara 150 firma katılacak.

Pitaya Üretimini Gerçekleştirdi!

  • çoban

MERSİN’de 26 yıldır tropikal meyve yetiştiren Mehmet Tanrıverdi, anavatanı Vietnam olan ve ’Ejder Meyvesi’ olarak da bilinen, ’Pitaya’ üretimini gerçekleştirdi.

Mehmet Tanrıverdi, 12 yıl önce deneme ekimi yaptığı Pitaya’nın tohumu ve dal üretimini geliştirmek için de 4 yıldır uğraş verdiğini, bu süreç sonunda bu meyveden 10 çeşit üretmeyi başardığını söyledi.

Tanrıverdi, Pitaya’nın çiçek açtıktan yaklaşık 30- 50 gün sonra meyve verdiğini belirtip, “Meyvelerinin ağırlığı 150 ile 600 gram arasında değişen Patiya, şarap, dondurma ve gıda boyası sektöründe de kullanılabilir yapıya sahip. Bugün için sadece büyük market ve manavların raflarında bulunabilen Pitaya’nın tanesi 35 ile 40 lira arasında satışa sunuluyor” dedi.

Nar Fidanı Ne Zaman Dikilir?

  • akgün

Toprağın nar yetiştiriciliğine uygunluğuna bakıldıktan sonra tesviyesi yapılmalıdır. Öncelikle yaz aylarında pulluk tabanını kırmak için dipkazan çekilir. Sonra pullukla sürülür. Sonbahar döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurları açılır. Çukurlar üst toprak ve yanmış çiftlik gübresi karışımıyla doldurulur, yabancı otlar temizlenir. Narda dikim aralıkları 2 m ile 6 m arasında olmalıdır. Bunun yanında kapama nar bahçelerinde en yaygın olarak kullanılan dikim aralıkları 2.5 x 4 veya 3 x 4 m dir. Sıralar kuzey -güney doğrultusunda olursa güneş ve havalanma daha iyi olacaktır. Nar fidanları sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak kış ayları boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçmeyen bölgelerde sonbahar dikimi daha uygundur.

Nar Ağaçlarında Sulama

  • akgün

Narlar sıcak ve kuru hava şartlarının yanı sıra, nemli ve serin toprak şartları isterler. Yağışların yeterli olmadığı dönemlerde narlarda sulama şarttır. Kaliteli ve bol ürün elde etmek ve meyvelerin çatlamasını önlemek için düzenli sulamanın (10-15 gün arayla) önemi büyüktür. Nar sulama zaman ve miktarları iyi ayarlanmalıdır. Eksik veya aşırı ya da düzensiz sulamalarda meyve kabuğunda çatlamalar görülmektedir. Narlar genellikle tava ve karık usulü yöntemi ile sulanmaktadır. Damlama sulama, mini spring veya sızdırma usulü sulama narlar için en idealidir. Özellikle odun gözlerinin sürmesi, çiçek tomurcuklarının görünmeye başlaması ve meyve gelişmesi döneminde bol miktarda sulanmalıdır. Meyve olgunlaştığında, derimden 10-15 gün önce sulama kesilmelidir.

Nar Zararlıları ve Hastalıkları

  • akgün

Nar ağaçlarında görülen en önemli hastalık meyvelerde çürüklük yapan mantari etmenlerdir. Özellikle tomurcuk döneminde havanın yağışlı gitmesi hastalığın artmasına neden olur. Bu hastalığa karşı kışın budamadan sonra fungusit (mantar ilacı Bordo bulamacı veya bakırlı bir preparat) ile ilaçlama yararlı olur.sifalibitkileriniz.com Ayrıca çiçeklenme dönemine yakın bir devrede verilecek mantari bir ilaç da meyvelerde iç çürüklüğünü engeller.

Nar Ağacı Bahçe Kurma

  • akgün

Toprağın nar yetiştiriciliğine uygunluğuna bakıldıktan sonra tesviyesi yapılmalıdır. Öncelikle yaz aylarında pulluk tabanını kırmak için dipkazan çekilir. Daha sonra pullukla derin sürüm yapılır. Sonbaharda döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurları açılır. Çukurlar üst toprak ve yanmış çiftlik gübresi karışımıyla doldurulur, yabancı otlar temizlenir.

Nar Ağacında Budama Çeşitleri

  • akgün

Şekil budaması ilk 2-3 yıl içinde ağaçlar verime yatmadan önce yapılır. Dikimden sonra dipten çıkan kuvvetli 3-4 sürgün ana gövde olarak seçilir ve tepeleri 50-60 cm kesilerek alçak taçlanmaları sağlanır. Ana gövdelerden çıkan birinci ve ikinci dallarda da 2.-3. yıllarda tepe alma yapılarak taç teşkili tamamlanır.

Top