AğaçYetiştiriciliği Organik bahçe hobi ağaç yetiştiriciliği ve organik tarımcılığa giriş



Archive - Kas 25, 2014

Tarih

Orta genişlikte minik bir saksının farklı köşelerine ( en fazla iki tane tohum olacak şekilde) topladığınız bu fıstıkları ekin.

İki tane diyorum çünkü bazı fıstıkların içi boş çıkabiliyor. Bu kabuklu fıstıklar toprak içinde zamanla kavrulmuş fıstık gibi ortadan ikiye çatlar ve içindeki iç fıstık nemli toprakta filizlenmeye başlar. Eğer tutarsa ( ki tutma şansı oldukça fazla ) yaklaşık 4 –5 ay sonra toprağın filizlenmeye başladığını göreceksiniz.

Evinizde çam ağacı yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Size anlatacağım yöntemi senelerdir uygularım ve bu şekilde tohumdan ürettiğim pek çok çam fidesini de eşe dosta vermişimdir.Onlar da bu minik fideleri yazlıklarına ya da evlerinin bahçelerine diktiler ve özenle yetiştirmeyi başardılar. Şimdilerde neredeyse 1,5 metreyi geçen yaklaşık 15 – 20 adet fıstık çamı ağacımız oldu.

Çam Tohumlarını Nereden Bulabilirsiniz?

Sahil çamı. — Sarı çama benzer. Sıcak yerlerde, denize yakın yüksekçe yerlerde yetişir. Yurdumuzda İstanbul, Marmara, Karadeniz kıyılarında çok bulunur. Toroslar’da da 2000 m. yüksekliğe kadar olan yerlerde de rastlanır. Sarı çamdan başlıca farkı kozalaklarının sapsız, daha büyük, iğne yapraklarının da daha uzun olmasıdır.

Çam Ağacı Türleri
Pinus brutia – Kızılçam
Pinus canariensis – Kanarya Adaları çamı
Pinus cembra – İsviçre fıstık çamı
Pinus halepensis – Halep çamı
Pinus heldreichii – Bosna çamı
Pinus mugo – Dağ çamı
Pinus nigra – Karaçam
Pinus peuce – Rumeli Weymut çamı
Pinus pinaster – Sahil çamı
Pinus pinea – Fıstık çamı
Pinus sylvestris – Sarıçam

Çam; kozalaklıların çamgiller familyasından olan ağaçlara genel olarak verilen addır.

Çamlar değişik ortam şartlarında yetişerek ormanlar meydana getirirler. Ayrıca yaz, kış yapraklarını dökmedikleri, havayı saflaştırdıkları için bahçelerde, parklarda da yetiştirilirler. Kuzey memleketlerinin sert ikliminde başka ağaçlar barınamazken, bazı çam çeşitleri geniş ormanlar meydana getirirler. Bununla beraber, tropiklerde de yetişen bazı çeşitleri vardır. Fakat genel olarak çam ılık ve bilhassa soğuk memleketlerin bitkisidir. Açıktohumlular şubesinden olan çamların birçok çeşitleri vardır. Bunların hemen hepsi de iğneyapraklıdır. Belli başlı örneği sarı çamdır.

Sponsorlu bağlantılar


Son yorumlar