14 Ekim 2014 tarihli konular

14 Ekim 2014 tarihli konular

Ceviz Hangi İklimde Yetişir?

  • akgün

Ceviz yetiştiriciliği için uygun iklim şartlarının belirlenmesinde, cevizin yapısı ile meyve gelişimi dikkate alındığında oldukça önemli değerlerle karşılaşılmaktadır.

Ceviz Fidanı Dikimi

  • akgün

Aşılı ceviz fidanları ile bahçe kurulduğunda ağaçlar çeşidine göre 1-3 yıl içinde verime yatarlar.Dikim mesafeleri; ceviz fidanı büyük taç oluşturduğundan dikim mesafeleri geniş bırakılmalıdır. Ayrıca çeşit özellikleri bilinerek dikim mesafeleri bırakılmalıdır.

Ceviz Ağaçlarında Budama

  • akgün

Ceviz ağaçlarını terbiye etmenin amacı ,güçlü bir gövde geliştirmek ve bunun çevresinde kuvvetli ana dallar oluşturmak ve böylece ağır meyve ,kar ve buz yüküne veya diğer olumsuz etkilere ağacı hazırlamaktır.

Ürün Veren Ceviz Ağaçlarında Budama

  • akgün

Ağaç meyve vermeye başladıktan sonra her iki üç yılda bir ağaçlar budamaya ihtiyaç duyarlar.Ağacın verimliliğini muhafaza edebilmek için sürgünler sürekli olarak seyreltilmelidir.Toprak işlemeyi zorlaştıracak olan düşük dallar kaldırılır.Bu arada ağacın merkezindeki zayıf dalların bazıları da kaldırılır.

Yerli Ceviz Çeşitleri

  • akgün

GÜLTEKİN

Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrılır. Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Meyve salkımı 1-2'li olur. Tane ağırlığı 17 g, iç oranı %40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir.

Ceviz Ağacı Bakımı

  • akgün

Ceviz ağacı toprak ve iklim konusunda seçici olmadığı gibi bakımı da çok zor değildir. Bazı yanlış bilinenin aksine ceviz ağacı suyu sever.

Ağaç bakımını 5 ana bölümde ele alabiliriz.

Ceviz Ağacı Kış Bakımı

  • akgün

CEVİZ FİDANI OCAK BAKIMI

Ceviz fidanlarını kışın vereceği zararlardan korumak için mutlaka kış ilaçlaması yapılır. Bordo bulamacı, göztaşı gibi ilaçlar kullanılabilir.

Ceviz Ağacı Bahar Bakımı

  • akgün

CEVİZ FİDANI NİSAN BAKIMI

Ceviz bahçelerinde toprak işlenmesi sonuçlandırılır. Toprak işlemesi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken ceviz ağaçlarına yaklaşma mesafesidir. Ceviz fidanları, ceviz ağaçları yaşına göre köklenme sağlarlar. Çok yaklaşıldığı zaman saçak kökler zarar görebilir.

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

  • akgün

Ceviz fidanı yetiştiriciliği bakım olarak diğer yetiştiriciliklerden daha kolaydır.

Tesis maliyeti olarak sadece damla sulama sistemi gereklidir. Fidanın gelişimi için 2 yıl kadar düzenli sulama gerekmektedir. Suyun bol olduğu yerde buna da ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yerli ve yabancı olmak üzere iki farklı kökenli fidan bulanmaktadır.

Ceviz Ağacı Yaz Bakımı

  • akgün

CEVİZ FİDANI TEMMUZ BAKIMI

Damlama sulama, yağmurlama sulama veya salma sula yöntemi ile ceviz bahçeleri sulanır. Tavsiye edilen sulama damlama sistemidir. Çünkü damlama sulama tekniğinde su ceviz fidanına, ceviz ağacının köküne damlalar ile verileceği için gerek gübre gerekse çeşitli ilaçları fidanın kökleri emer araziye taşmaz.

Ceviz Ağacı Sonbahar Bakımı

  • akgün

CEVİZ FİDANI EYLÜL BAKIMI

Eylül ayının ortasından itibaren ceviz hasadına başlanır. Bazı ceviz çeşitleri bu ayın ortasından sonuna kadar hasat edilir. İklim ve çeşit özeliklerine göre zaman değişebilir.

Ceviz Fidanında Gübreleme Nasıl Yapılır?

  • akgün

Cevizde Fenolojik Özellikler ve Ceviz çeşidi öncelikli olarak dikkate alınarak verimli ve üstün nitelikli bir meyve oluşumu için Temel besin maddeleri N, P, K ihtiyacı yeterli olmalı ; bunun yanı sıra Çinko, Demir, Mangan, Bor ve Bakır gibi iz elementlere de ihtiyaç duymaktadır.

Top